כאשר מגיע למרפאתנו ילד הסובל מבעיה רפואית כזו או אחרת עלינו לטפל בתלונתו העיקרית אך גם להתייחס לבעיות שונות המקיפות את חייו. אין זה מספיק לטפל בסימפטום עצמו בלבד.. שכן סביר להניח שאם התנאים שאפשרו למחלה להתפרץ מלכתחילה לא ישתנו, המחלה תפרוץ שוב ושוב..
יתרונה של הרפואה הסינית הוא בהיותה רפואה הוליסטית כזו שמתבוננת על הילד ולא רק על הבעיה הספציפית. הדבר יבוא לידי ביטוי בכך שהמטפל ברפואה הסינית עורך אבחנה סינית מלאה בטיפול הראשון, דבר שיוביל אותו לבניה של אסטרטגיה טיפולית על פי השלבים הבאים:
1 – הרפואה התחתונה (הבסיסית): הרפואה הסינית נוהגת לציין: "לפני שמחזקים את הבית יש לגרש את הגנב", כלומר, לפני שמאזנים את הילד יש לסלק את הבעיות האקוטיות שמטרידות אותו. פעולה זו יכולה להתבצע באמצעות שיטות של דיקור או מגע (בנקודות מקומיות או לאורך המרידיאנים וכן בנקודות הידועות כמועילות לבעיה הספציפית) או פורמולת פטנט ואם יש צורך אז אין שום בעיה לתת אקמולי לזמן מה. הטיפול הבסיסי והראשוני אינו מאזן את המטופל ואין בתפקידו למנוע הופעה חוזרת של הבעיה בעתיד אבל יאפשר לילד לחוש הקלה בטווח זמן סביר ולכן ישפר את סיכוי הצלחת הטיפול לאורך זמן.
כמו כן, טיפול סימפטומטי מוצלח מגביר את האמון של הילד ומשפחתו בטיפול הכללי ומאפשר התמדה וציות להמלצות המטפל.
2 – הרפואה האמצעית: בגישה זו אנו פועלים על פי הכללים בהם הוכשרנו במשך שנים. כאן המטפל יתחיל בתהליך האיזון בין היין ליאנג, תמיכה באלמנט המתאים וטיפול באיבר הפגוע. לדוגמא: ילד הסובל מכאבי ראש שמלווים בסחרחורת, חולשה וחיוורון כאשר ברקע הפרעת קשב או נטייה לחרדות ופגיעות רבה, יוכר כסובל מחסר דם, ולכן יקבל חיזוק דם בסיוע צמחי מרפא, דיקור, מגע ותזונה.
3 – הרפואה העליונה: כאשר ילד מגיע למרפאה, תפקיד המטפל לאתר לא רק את הסיבה לבעיה הספציפית אלא לאבחן את חוסר האיזון הכללי ולגעת בתחומים נלווים לבעיה המרכזית..
האם הילד מקובל חברתית? האם הישגיו בלימודים טובים? האם הוא משתלב נכון בשיעורי ספורט (ובכללם ספורט תחרותי כמו כדור רגל)? האם יחסיו עם הוריו ואחיו תקינים? ומעל לכל: האם מדובר בילד שמח?
ברפואה העליונה טיפול משולב בהנחיה לאורח חיים נכון (כזה הכולל טיפול התנהגותי) יוביל את הילד ומשפחתו לנקודת איזון משופרת.
חשיבות ההמלצות לאורח חיים כחלק אינטגראלי ועיקרי בתהליך הטיפולי הוא חלק מרכזי במסלול לימודי רפואה סינית שאנו מעניקים לסטודנטים ב"תמורות" בה אני משמש כמנהל אקדמי וחיים חן כמרצה לרפואה סינית. הכשרת היסוד של מטפלים עוסקת בלימוד נקודות, צמחים ואבחנות אך אין בזה די.
רפואה סינית היא יותר מאשר צמחים ודיקור. הרפואה הסינית נועדה גם למנוע ולחנך את הילד ומשפחתו לחיים מאוזנים. המטפל ישתמש בארגז הכלים הסיני הכולל המלצות לתזונה, שיאצו, תרגילי נשימה, התעמלות, דמיון מודרך ועוד. בדרך זו אנו לא רק מפלים בבעיה אלא גם מלמדים כיצד להרפות ולמנוע סטגנציות פיזיות ונפשיות עתידיות.
נקודות חשובות בטיפול בילד
שינה – אחד מעמודי התווך של ההישג הטיפולי הוא היכולת לשפר את איכות שנתו של הילד. שינה טובה פירושה הזנת הגוף בצ'י ובדם שישמש אותנו לאורך היום. שינה לא מספקת יכולה להיגרם על רקע מחסור בשעות שינה או בשל פגיעה באיכות השינה במהלך הלילה. ללא הענקת הרגלי שינה נאותים, התוצאות הטיפוליות תהיינה מוגבלות וחולפות.
תזונה – גם לתזונה יש תפקיד חשוב בעיצוב הילד, הצלחותיו והישגיו. מטפל שעבר לימודי רפואה סינית מקיפים יודע לחשוב, לא רק מה נכון שהילד יאכל, אלא עם אילו המלצות הוא (ומשפחתו) יוכל להתמיד. עלינו למצוא מצב בו הילד אוכל את האוכל המתאים עבורו ובאופן הדומה ביותר לסביבתו (משפחה וחברים). הקפדה על סדר יום תזונתי ואופן בישול המזון חשובים לעתים אפילו יותר מהרכב המזון שהילד צורך.
נסו לשנות הרגלי שינה (ללכת לשון בזמן!) או תזונה (לאכול ארוחת בוקר בריאה) בילד ששאר בני משפחתו נוהגים אחרת. הרי אם תצליחו בכל זאת לגרום לילד לעשות זאת (באמצעות הסברים או איומי סנקציות) הוא יהיה מתוסכל ויחוש מקופח.
מכאן שבסוגי בעיות מסוימות רק טיפול משפחתי יכול להשיג את התוצאה המקווה. רפואה סינית לילדים כוללת לא רק את הטיפול במחלות ילדים אלא גם בחינה ומתן המלצות לשיפור עולמו של הילד וסביבתו על מנת למזער את הגורמים לבעיה.
במאמר קצר זה הצגתי את תפיסתי לרפואה הסינית העליונה – רפואה סינית שמתבוננת על הילד כעולם שלם. רפואה שיודעת שאין די בטיפול סימפטומטי בלבד. רפואה שמוכיחה עצמה מידי יום וכבר אלפי שנים. רפואה סינית לילדים.
ד"ר ניר עמיר
מנהל אקדמי בבית הספר לשיאצו, טווינה ורפואה סינית בתמורות. מנהל מרפאה משלימה לילדים בוולפסון.
מנהל אקדמי בבית הספר לשיאצו, טווינה ורפואה סינית בתמורות. מנהל מרפאה משלימה לילדים בוולפסון.