הדלקת באוזן נגרמת לרוב בשל המבנה האנטומי והפיזיולוגיה האופיינית לתינוק וילד. כ – % 70 מכלל הילדים עד גיל חמש, יחוו לפחות פעם אחת דלקת אוזניים. שליש יסבלו מדלקות אוזניים חוזרות.
הדלקת יכולה להופיע בכל אחד מחלקי האוזן, אולם האזור הנפוץ בילדים הינו באוזן התיכונה. 20% מדלקות האוזניים נגרמות על ידי וירוסים, בעוד ש – % 80 נגרמות על ידי חיידקים. לעתים תכופות דלקת על רקע ויראלי, עלולה לשמש מצע להתפתחות דלקת חיידקית אם לא תטופל בזמן.
מה ההבדל בין "דלקת באוזן" לבין "נוזלים באוזן"?
דלקת באוזן מוגדרת על פי הימצאותו של נוזל מוגלתי בחלל האוזן התיכונה.
הימצאותו של נוזל תקין, הנקרא נוזל סירוטי בחלל האוזן התיכונה, אינה נחשבת לדלקת, אלא מאובחנת כנוזלים באוזן.
נוזל הסירוטי מופרש כתגובה לגירויים שונים ועל ידי מנגנון זה מנסה האוזן לשטוף החוצה אורחים לא רצויים. כמו כן חשוב לציין, כי נוזלים באוזן יכולים להצטבר גם כתוצאה מדלקת אוזניים חריפה שהייתה בעבר, נזלת כרונית וליחה.
מהי תעלת הניקוז באוזן? תעלת הניקוז ממוקמת באוזן התיכונה ומחברת בין האוזן התיכונה אל חלקו האחורי של הלוע.
תפקידיה העיקריים של התעלה הם:
- ניקוז הנוזלים המצטברים באוזן התיכונה אל חלל הלוע ובכך סילוק גורמים מזהמים.
- השוואת הלחצים בין האוזן התיכונה ובין הלחץ הסובב אותנו.
האם יש קשר בין נזלת לדלקת אוזניים?
כן, קיים קשר בין נזלות, ליחה ודלקת אוזניים \ נוזלים באוזניים, וזאת בשל הסמיכות האנטומית בין פתח התעלה לחלל הלוע ולדרכי הנשימה העליונות (שם עלולים להימצא נזלת, ליחה וחיידקים נוספים). כלומר – זה מאוד נפוץ לראות דלקת או נוזלים באוזניים אצל ילדים, אם יש נזלת, ליחה או לאחר הצטננות.
על פי ההתבוננות הסינית, חלק מן הפיזיולוגיה התקינה של הילד הינה שהאיברים הפנימיים ובעיקר מערכת העיכול אינה חזקה או בשלה בשנותיו הראשונות של הילד.
כאשר מערכת העיכול "אינה בשלה" או "חלשה", היא נוטה לעכל ולספוג את המזון והנוזלים שהילד צורך באופן חלקי, כך שנוצרים "עודפים" מיותרים. אותם "עודפים" יכולים להתבטא בצורות שונות, כגון – ליחה, נזלת, נוזלים באוזניים, שלשול ועוד בעיות שונות.
גורם נוסף הנפוץ מאוד בילדים הינה חולשת מערכת החיסון – אלו ילדים שנוטים להתקרר בקלות, ילדים הסובלים מנזלת אלרגית, אלרגיות עוריות ועוד.
כל אלו עלולים להביא להימצאותה של נזלת (נוזלים) במעברי האף, ובשל המבנה הגרמי של הילד, הם עלולים להפוך לנוזלים באוזניים וללא טיפול לדלקות אוזניים חוזרות וחמורות.
לכן, הטיפול יתבסס על חיזוק יכולת הגוף לעבוד בתוך הפיזיולוגיה האופיינית לגיל הצעיר, בצורה היעילה והטובה ביותר.
הטיפול הסיני מבוסס על:
- דיקור סיני – שיטה פשוטה אשר כמעט ואינה כואבת, הטיפול קצר מאוד לעומת הטיפול בבוגרים.
- פורמולת צמחי מרפא סיניים – יתרונם הגדול הוא שמירת הרצף הטיפולי במשך השבוע – שכן ניתן לקחתם על בסיס יומי וזהו יתרון משמעותי.
- המלצות תזונה – המקלות על הגוף הצעיר ומונעות הצטברות של ליחה, נזלת ועוד.
אסטרטגיית הטיפול תהיה חיזוק מערכת העיכול ופתירת "נוזלים" עודפים או חיזוק מערכת החיסון והתנגודת הגופנית וכן הלאה בהתאם לאבחנתו של הילד. על ההורים להיות מעט סבלנים ולבחון את מצבו של הילד ועם הזמן ניתן להבחין שהנטייה לדלקות חוזרות הולכת ופוחתת, עד שנעלמת כליל. או לחלופין שאם ישנה דלקת, היא איננה חמורה כבעבר, והילד מצליח להתגבר עליה מהר יותר.
חשוב לזכור שחלק מהמנגנון הטבעי של גופינו הוא גם מצבי חולי, המלמדים את הגוף תנגודת חיסונית נרכשת. אולם, "מחלה מחזקת" אינה מחלקה שהופכת להיות כרונית, או כזו שגוררת טיפולים אנטביוטיים חוזרים ונישנים.
מטרתה של הרפואה הסינית, הדיקור הסיני וצמחי המרפא הסיניים היא להביא לכך שהילד יתמודד ויצא מהמחלה מהר יותר מבעבר ולעיתים רחוקות יותר.