נדודי שינה (אינסומניה – Insomnia ) הינה אחת הבעיות הנפוצות בישראל. בסקר שנערך מטעם ארגון הבריאות העולמי בשנים 2003-2004 נמצא כי בממוצע 30% מהישראלים דווחו על בעיות שינה, והבעיה רק החמירה עם הגיל שכן מגיל 65 ומעלה, לכ- 50% מהישראלים יש הפרעות שינה, כמו כן נמצא כי אחוז הנשים שסבלו מהפרעות שינה היה גדול יותר לעומת הגברים.
כמובן שאנו הישראלים איננו לבדנו ההערכה העולמית מדברת על כך ש 95% מאוכלוסיית העולם תחווה בעיות שינה בשלב כלשהו ולפרק זמן משתנה. אם כך מהן נדודי שינה וכיצד הרפואה הסינית יכולה לעזור..
נדודי שינה הינה בעיה מורכבת בפשטותה. לשם אבחנה חייב להופיע אחד או יותר מהגורמים הבאים: קושי להירדם,יקיצה במהלך הלילה וקושי בהרדמות לאחר מכן, יקיצה מוקדמת מדי בבוקר, ושינה שאינה איכותית.
כמובן שישנן דרגות חומרה הנקבעות בעיקר לפי התמשכות הבעיה: נדודי שינה חולפים (Transient insomnia ) מוגדרים כמצב של מס’ ימים. נדודי שינה קצרי-מועד (Short-Term Insomnia ) שמשכם עד שלושה שבועות.נדודי שינה כרוניים (Chronic Insomnia ) – האדם סובל מנדודי שינה במשך לפחות 3 לילות בשבוע והמצב נמשך מעל לחודש או שהאדם בטוח כי בעיית השינה מפרידה לו לתפקד.
נדודי שינה עלולים להיגרם או להחמיר כתוצאה מבעיות רפואיות או נפשיות שונות (ובעיקר מדיכאון), מתופעת לוואי של תרופות שונות, מצריכת סמים, מתח ולחץ בחיי היומיום (בסין למשל עולה השכיחות של נדודי השינה באוכלוסיה העירונית ב 46% לעומת שכיחות הבעיה באוכלוסיה הכפרית). כמו כן בעיות שינה עלולות להחמיר בעיות רפואיות או נפשיות שונות.
ברפואה הסינית בעיית נדודי השינה מוגדרת על פי אותם הסימנים והסימפטומים אך האבחנה שונה שכן היכולת לישון כראוי קשורה קשר הדוק אל הלב (והנפש) ואל הדם אך עלולה להיגרם מבעיההפרעה בכל אחד מהאיברים הפנימיים השונים.
ההבדלה החשובה והבסיסית ביותר ברפואה הסינית (ולא רק בנדודי שינה) היא בין מצב הנגרם מ"עודף" (חום, אש, YANG) למצב הנגרם מ"חוסר" בחומרים שונים בגוף (דם, YIN , JING ). ובעזרת אבחנה מלאה שעורך המטפל ברפואה הסינית ניתן להסיק איזה איבר הוא בעל חוסר האיזון הבולט המשפיע על איכות השינה ובהתאם לפעול לאיזונו. לרוב האיברים המעורבים יהיו הלב, כבד, כליות וטחול-לבלב.
ישנם מחקרים רבים ושונים על השפעתה המיטיבה של הרפואה הסינית בטיפול בנדודי שינה הן בעזרת דיקור או דיקור אוזן והן בעזרת צמחי מרפא או אפילו בזכות תרגול של טאי צ’י (אומנות לחימה סינית)
הטיפול ב-63 מקרים של דיסומניה (הפרעות שינה) במבוגרים על ידי רפואה סינית מסורתית.
המושג דיסומניה הנו רחב וכולל בתוכו הפרעות של נדודי שינה, נמנום במשך היום, עירות יתר וכו'.
המחקר הנערך על ידי Yang Yiling ושות' ופורסם ב: JCM # 79, אוקטובר 2005. www.jcm.co.uk,
בדק את מאפייני השינה של 121 מטופלים הסובלים מדיסומניה ללא הבדלים משמעותיים בין 2 הקבוצות באיכות ומשך השינה.
63 טופלו על ידי צמחים סיניים.
58 טופלו על ידי Estazolam – תרופה מערבית.
תוצאות:
תוצאות המחקר הראו כי בקבוצת הטיפול על ידי רפואה סינית נראה שיפור של 76.3% לעומת 69.1% בקבוצת הביקורת (Estazolam).
המחבר מציין כי תוצאות אלה אינן מייצגות דיו את השיפור המשמעותי וכי בסימפטומים הנוספים השונים כגון: עייפות, פה יבש, ראיה מעורפלת, עצירות וסחרחורת, חל שיפור משמעותי מאוד בקבוצת הטיפול אשר טופלה ברפואה הסינית ללא שינוי בקבוצה אשר טופלה תרופתית.