תופעת החרדה, הינה אחת התופעות הנפוצות והרחבות ביותר אותן חווה האדם בשלבים שונים לאורך חייו. במאמר זה ברצוני לתת היבט רפלקסולוגי, אבחוני וטיפולי לתופעה זו.
תופעת החרדה הינה נחלת האדם, בעצם היותו יצור חברתי. חרדה היא אחת מההפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר בעולם המערבי וכ-80% מהאוכלוסייה סובלים במהלך חייהם מחרדה בעוצמה כזו או אחרת.
ניתן לומר כי החרדה היא הפחד מהפחד.
פחד, זה מנגנון שנועד להגן אלינו, זו מתנת שמים ששומרת אלינו, ללא פחד הינו מגיעים לקצוות שלא הייתה מהן דרך חזרה. חרדה היא פחד מוקצן ללא בסיס אמיתי לדברים, שבמקום לשמור אלינו הוא מהווה סכנה וגורם לפגיעה בשגרת חיינו.
כשאנו חווים פחד, המוח מפרש זאת כאילו אנחנו עומדים בפני מצב חירום ומתחיל שורת תהליכים שמטרתה לאפשר לגוף להתמודד בצורה יעילה עם איום פוטנציאלי.
חרדות הן מצב בו הגוף מגיב בצורה זהה לפחד, אולם כיוון שאין סכנה מוחשית, האדם מחפש גורמים לסכנה בסביבה, ואם אינו מוצא כאלה, הוא מייחס את הסכנה לעצמו, ועלול להגיע למצב בו הוא חושב ש "משהו בי לא בסדר".
לחרדה גורמים רבים ובדרך כלל מדובר על: נטייה גנטית, מציאות חיים מלחיצה, דפוסי חשיבה שגויים- אדם מפרש מציאות בצורה שמהווה איום, אירועי חיים חזקים, מציאות חברתית ומשפחתית ועוד..
תופעות המאפיינות חרדה הן קושי בשינה ובהרדמות, מצב גופני לא טוב, חוסר תאבון, בחילות וירידה במשקל. ישנם הממלאים עצמם על ידי אכילה מרובה, אי שקט, תנועתיות מרובה, צועקים, וכועסים.
ריבוי הסימפטומים מטעים ולמעשה גורמים לחרדתי להיתלות בפן הגופני ולהתעלם מהפן הנפשי שהוא מקור הבעיה. מצב זה בו מתקשה האדם לקבל את קושיו כקושי נפשי, מונע ממנו קבלת עזרה מתאימה ומחמירה את מצבו.
הפן הרפלקסולוגי.
דרך כף הרגל ניתן לעבוד על "גבולות" בין היסודות שבד"כ יראו "מעורערים" = זה מבטא את הבלבול והחוסר איזון שחש האדם בעת החרדה. בעזרת הרפלקסולוגיה נוכל לחזק את אזור האדמה – העקב, האחראי על יכולת הספיגה והקבלה, גמישות, שורשיות, הישרדות, יסוד האדמה מעיד על יציבות בחיי האדם, היכולת לעמוד על האדמה משרה ביטחון החסר
לאנשים חרדתיים..
כפי שהסברתי קיים קשר ישיר בין חרדה לפחד וכיוון שאנרגיית הפחד מצטברת באיברי הכליות, ברכיים, עיניים- ניתן לעבוד על האזורים האלו ולפזר את האנרגיה התקועה התוקעת את האדם השלם מלהתקדם הלאה.