במהלך חודשי ההיריון, עלולה האישה לחוות תופעות לא נעימות ושאינן מוכרות לה, לרוב אלו תהליכים טבעיים המתלווים להריון – לא כל אישה תחווה אותם ואם כן לא באותה העצמה.
במאמר זה נציע לכן לנסות לאזן ולפתור בעצמכן מגוון תופעות לא נעימות האופייניות לכל טרימסטר במהלך ההיריון.
הטיפים שנמליץ עליהם נשענים על התזונה הסינית או יכולים להיות כללים וידועים ופשוט נוספו על מנת לרכז למאמר אחד מקסימום המלצות – בכל מקרה אין לראות במאמר המלצה רפואית ואנו תמיד נמליץ לעדכן את הרופא על כל שינוי במצבכן J
טרימסטר ראשון – 1-12 שבועות :
התופעות הנפוצות הינן : בחילות בוקר, בחילות והקאות, רתיעה ממזונות, רצון עז למזונות שונים, טעם מתכתי בפה, רעב מוגבר, צרבות, גיהוק,שיהוק, ריור מוגבר, שינוי בחוש הריח, חולשה ועייפות.
טיפים כללים :
מנוחה.
להיכנס למיטה מוקדם.
תכנון היום בצורה המקנה זמן קימה נינוח, ללא לחץ ומתח.
צעידה קלה באוויר הטרי.
להימנע ממשחות שיניים חזקה וחריפה – אפשר משחה טבעית ומתונה להקלה על הבל פה לא נעים.
הקפדה על תזונה מסודרת.
תזונה :
תה ג'ינג'ר טרי וקינמון.
ג'ינג'ר טרי בבישול, שתייה ואפייה.
הקפדה של שתייה מרובה (מים- עדיף חמימים או לפחות לא קרים מידי)
הקפדה על 3 ארוחות ביום, עם 2 ארוחות ביניים. זאת על מנת לתחזק את המערכת. כאשר ארוחת הבוקר היא החשובה ביותר. להימנע מרעב – רעב מגביר את הבחילות.
אם אין תאבון – לאכול מנות קטנות יותר.
יש להימנע\ להפחית – מוצרים המכילים קפאין, סוכר מרוכז, מזון שומני, מתועש.
הפרדת מזונות – הפרידי פחמימה מחלבון, שתייה מארוחה, ופרי הינו ארוחה בפני עצמה
תפריט לדוגמא לטרמסטר הראשון:
ארוחת בוקר : החשובה ביום ! מומלץ לצרוך ארוחה המכילה חלבון :
ביצה + סלט ירוק
לחם מלא + גבינה רזה + ירק
דייסת שיבולת שועל +לתת אורז להמתקה
יוגורט + 2 כפות גרנולה
אגוזים קצוצים ותפוח\ שקדים ותפוח.
ארוחת ביניים – חשוב להקפיד על ארוחות ביניים, לתמיכה במערכת. כך הגוף לא נכנס למתח, בשל ירידת רמת הסוכר בדם, ואנו מפחיתים בחילות.
מקלות של ירקות.
אגוזים.
כריך (אם לא נאכל בבוקר).
יוגורט עם גרנולה ותפוח.
ארוחת צהריים – סלט ירקות\ירקות מאודים\מוקפצים\בתנור עם מנת חלבון –דג\בשר\חלבון משלים (דגן + קטניה יחד, כגון מג'אדרה).
ארוחת ביניים – זה הזמן למשהו מתוק עדין –
פרי טרי\יבש במידה .
עוגיית בריאות\חלבה .
פרוסת לחם עם ממרח שקדייה ומעט מולסה\לתת אורז.
דייסת שיבולת שועל\סולת.
ארוחת ערב – פחמימה מורכבת מבושלת היטב +ירקות\ביצה ותוספת\דייסה חמה\מרק ירקות\אטריות אורז עם ירוקת
נשנוש לילי – למי שעובדת משמרות לילה (בעבודה או עם הילדים) ועדיין רעבה :
מקלוני גזר\סלרי\מלפפון\מחית תפוחי עץ עם כפית טחינה\שקדייה
שתייה – חשוב מאוד להקפיד על שתייה מרובה לאורך כל היום : מים פושרים (ניתן להוסיף מעט לימון), חליטות של שומר, בבונג', לואיזה, לימונית.
טרימסטר שני – 13-28 שבועות
במהלך הטרימסטר השני, לרב מתחילה האישה להרגיש יותר טוב. התופעות הנפוצות הינן : שינוים ומתיחת העור, צרבות, ורידים בולטים, בעיות מעיים, עצירות, טחורים, כאב גב כרוני\אקוטי וסכיאטיקה כאב ונפיחות באזור עצם הפיוביס.
עצות כלליות :
צרבות – הקפדה על ארוחות קטנות ותכופות, ולא גדולות ובהפרשי זמן גדולים, הליכה\ישיבה זקופה לאחר האוכל, הימנעות ממזון שומני וחריף, שוקולד, קפאין, אלכוהול, הגבלת נוזלים בעת האכילה ושמירה על ראש מורם בעת שכיבה\שינה.
כאבים בגב תחתון– דיקור סיני, פיזיותרפיה או פעילות גופנית המותאמת להריון, חגורה תומכת.
תזונה :
4 מנות של ירקות ביום, בעיקר עלים ירוקים וירקות ירוקים כגון : ברוקולי, כרוב, לקט ועוד
4 מנות פרי ביום – המומלצים הם אגס, תפוח
2 מנות של דגן מלא, אגוזים וזרעים ביום – קינואה, אורז מלא, אמרנט, גרעיני חמנייה ודלעת לא קלויים.
3 מנות של מזון המכיל סידן ביום – טחינה, צנובר, מוצרי טופו, יוגורט
לפחות 1 ליטר נוזלים ביום – מים\תה צמחים
הימנעות ממזון ושתייה מתועשים
טרימסטר שלישי – 28 – 40 שבועות
במהלך 3 חודשי ההיריון האחרונים, האישה מתחילה להרגיש יותר כבדה, זאת לרב בשל גדילתו של העובר.
התופעות הנפוצות הן: אנמיה, התכווצויות, אינסומניה (בעיות שינה), כאב בטני, בצקת, חרדה, לידה מוקדמת.
עצות כלליות :
ייצור של כדוריות הדם האדומות, נתמך על ידי ברזל, פרוטאין, חומצה פולית, ויטמין B6, B12,C . לכן, חסר בכל אחד מן הנ"ל עלול לגרום לאנמיה.
אנמיה מחסר ברזל, עלולה להיגרם גם כאשר התזונה עשירה בברזל. זאת מפני שחסר בויטמינים מסוג B עלול להוביל לחוסר ספיגת הברזל.
גורמים נוספים הפוגעים בספיגת הברזל הם – קפאין, קקאו ומוצרי חלב.
המלצות תזונה כלליות :
אנמיה : ירקות עליים וירוקים (כרוב, ברוקולי…), סלק, פירות יער, תות עץ, משמש + צימוק (אורגני), אגוזים, זרעים, אמרנט, קינואה, טחינה מלאה אורגנית ביתית + צנובר, דייסת שיבולת שועל עם מולסה, ירקות כתומים, כבד אורגני, מוצרי סויה – טופו, טמפה, ביצה.
אינסומניה (נדודי שינה): ניתן להכין קונג'י – דייסה מדגן. המינון 1 כוס דגן על 6-8 כוסות מים.
קונג'י – מתכון מומלץ
1 כוס שיבולת שועל\ חיטה\אורז מלא עגול (את האורז יש להשרות לילה לפני הבישול)
2-3 תמרים אדומים
מעט ליקוריץ (שוש קריח) לא מעובד
הכנה –
אורז : יש לשטוף היטב ממי ההשריה, לשים בסיר ולהוסיף את כוסות המים, הליקוריץ והתמר. להביא לרתיחה ולבשל על אש קטנה כשעתיים.
שיבולת שועל : אין צורך להשרות לפני. בנוסף ניתן להכין כמות קטנה יותר – מספר כפות וכמות מים, ע"פ העדפתך: ככל שיש יותר מים יותר נוזלי. מוספים ליקוריץ ותמר. יש לבשל על אש קטנה, עד שמתרכך.
לאחר הבישול מגישים חם.
את סיר האורז ניתן לשמור ל – 3 ימים, בכל פעם לחמם לפני האכילה.
בצקות: גריסי פנינה, אורז בסמטי, שעועית אזוקי, שעועית שחורה, שומר, פטרוזיליה, אורז בר. תה – שומר\גריסי פנינה.
חרדה:
יש להימנע : מארוחות כבדות ומורכבות, סוכר, קפאין, אלכוהול, מזון חריף ומתובל, נקטר ומשקאות מוגזים.
המומלצים : חיטה, שיבולת שועל, פסיפלורה.
תה: פסיפלורה, קמומיל, ולריאן, טיליה, מליסה.
תזונה מאוזנת חשובה לכל אחד ובכל שלב, אך לאישה בהריון התזונה חשובה עוד יותר. במאמר זה ריכזנו כללים והמלצות טבעיות ופשוטות, חשוב לזכור שגם אם אין תאבון בשל הבחילות או העומס אכילה מסודרת שומרת ומחזקת את האישה ובטח שאת העובר המתפתח הניזון ממערכת העיכול של אימו.