אינסומניה, נדודי שינה. זוהי תופעה אשר רב בני האדם, חוו אותה לפחות פעם אחת בחייהם. מעריכים כי 95% מהאוכלוסייה סובלים מנדודי שינה בשלב כלשהוא בחייהם. וכ-15 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מנדודי שינה קשים או כרוניים. נדודי השינה נפוצים יותר בקרב מבוגרים מעל גיל 60, אצל נשים יותר מגברים, וכן במקרים בהם יש היסטוריה של דיכאון. אנשים הנוטים לסבול מאינסומניה מתארים עצמם כמתוחים, חרדים, מודאגים או מדוכדכים לקראת שעת השינה וכמו כן נוטים למחשבות מרובות.
מסקר שנערך בישראל בשנים 2003-2004 מטעם ארגון הבריאות העולמי, עולה כי 30% מהישראלים דווחו על הפרעות שינה. הסתבר כי נשים סובלות יותר מהפרעות שינה מגברים (36% לעומת 23%). ממצאי הסקר מראים כי שכיחות נדודי השינה בישראל בקרב הגיל המבוגר עולה בשיעור ניכר: מגיל 65 ומעלה, לכ- 50% מהישראלים יש הפרעות שינה.
בסקר שנערך ע"י מכון גיאוקרטוגפיה בשנת 2004 נמצא כי אמנם שכיחות נדודי השינה אצל הצעירים בישראל נמוכה יותר מאשר אצל המבוגרים, אך עדיין מדובר בשכיחות משמעותית : 36% מכלל הצעירים בישראל דווחו על נדודי שינה. עוד נמצא בסקר כי גרושים ואלמנים סובלים מנדודי שינה הרבה יותר (70%) מרווקים ונשואים (41%).
השינה הכרחית לקיום חיים פיזיולוגיים תקינים ממספר סיבות עיקריות:
- שימור מאגר האנרגיה של המוח
- ללא שינה ישנה פגיעה ביכולות קוגניטיביות ושינויי מצב רוח כגון עצבנות ודיכאון.
- מערכות האיזון (הומיאוסטאזיס)- זקוקות לשינה, כדי לתפקד באופן תקין. כגון מערכת בקרת הטמפרטורה, מטבוליזם מוגבר ובקרת לחץ הדם.
- בקרה של המערכת החיסונית- ללא שינה, ישנה נטייה מוגברת לזיהומים ופגיעה ביכולת המערכת לבצע תפקודה כראוי.
לכן תוצאות של אינסומניה – הפרעת נדודי שינה הינן: ישנוניות יתר, עייפות, שינויים במצב הרוח-רגזנות, עצבנות. הפרעה בתפקודים קוגניטיביים- זיכרון לטווח קצר ומשימות שנלמדו לאחרונה וזמן תגובה וגם תנגודת לאינסולין, עליה במשקל. אלו תופעות וחוויות אישית של האדם הסובל מהפרעת השינה ואין מדדים רפואיים מדידים המוגלים לאבחן את הבעיה. אם אדם מתלונן על הפרעת שינה אזי היא קיימת. הבעיות הנפוצות בהפרעת שינה ההם: קושי בהירדמות, פחות שעות שינה, שינה רדודה מהרגיל, קושי לשמר שינה וקושי ביקיצה. וברוב המקרים מדובר על שילוב בעיות.
גורמים:
הגורמים לאינסומניה רבים ומגוונים דוגמאת:
- מתח,התרגשות,חרדה,דיכאון,עצב,טראומה או משבר כלשהו בחיים.
- כמו כן כאבים או אי נוחות, עווית שרירים, תנועות רגליים לא רצוניות, , הפרעות נשימה, ג'ט–לג, צריכת קפאין.
- תרופות המכילות חומרים דמויי אפדרין (תרופות לאלרגיה ונזלת), תרופות מסוימות לדיכוי תיאבון, תרופות אנטי דיכאוניות מסוימות, גלולות למניעת היריון הנלקחות לפני השינה, טיפול הורמונאלי חלופי לבלוטת התריס.
- אי סבילות למזונות (נפוץ אצל תינוקות אשר אלרגיים לחלב פרה), אנורקסיה (ירידה בזמן השינה) ובולימיה נרווזה דיכאונית (עלייה בזמן השינה), עודף משקל ועוד.
אינסומניה והפרעת שינה ברפואה הסינית Bu Mei
אינסומניה נדודי שינה מתארת מגוון של סימפטומים שונים, הקשורים לבעיות שינה, הכוללים חוסר יכולת לישון, קושי בהרדמות, התעוררויות לילה ואי שקט, חוסר איזון במחזור השינה ושינה רדופת חלומות. בהתבוננות דרך עיניי הרפואה הסינית, כמות השינה ואיכותה קשורים למצב הנפש.
בהקשר של אינסומניה ובעיות שינה אחרות, חשוב לעמוד על טיב הקשר שבין הנפש והלב. הנפש והלב חולקים מערכת יחסים אינטימית והלב מתואר כמשכן הנפש. לכן, פתולוגיות של הנפש מקושרות לרב עם ההיבטים השונים של איבר הלב. אם , מבחינת הראייה הסינית, הלב בריא והדם שופע, הנפש מעוגנת כראוי והשינה תהיה תקינה. אם הלב בחסר או מופרע על ידי גורמים פתולוגיים כגון אש, הנפש לא תהיה מעוגנת כראוי והשינה תיפגע.
ברפואה הסינית ישנם סינדרומים מגוונים שניתן לאבחן כגורמים לבעיית האינסומניה ונדודי השינה דוגמאת:
תקיעות של צ'י הכבד, חום תקוע ואש הכבד: רגשות כמו – תסכול, כעס, הדחקה, טראומה רגשית ארוכת טווח, רגשות מודחקים, ומתח מפריעים לכבד להניע את הצ'י בגוף ואז הסטגנציה (תקיעות) בצ'י הכבד תוביל להפרעה באנרגיית הלב ותגרום למתח ואינסומניה.
אש הלב: רגשות כמו – דאגה ממושכת, חרדה ודיכאון, או הלם פתאומי, יכולים לפגוע בתנועת הזרימה של צ'י הלב ולגרום לתקיעותו. יתכן שיוצר מוקד של לחץ באזור החזה. סוג זה של תקיעות צ'י שונה מסטגנציה בצ'י הכבד, שאז אזור ההשפעה יהיה מתחת לסרעפת וצידי החזה (או סיסטמי).
דיסהרמוניה של הקיבה:סינדרום זה לרב מתפתח בשל אכילה מוגזמת והרגלי אכילה לא קבועים (אכילה בלילה, אכילה כשלא רגועים, אכילה מהירה ועוד) המחלישים את מערכת העיכול (הטחול והקיבה) כך שהעיכול לא מתבצע כיאות. זהו סוג של סטגנציית (תקיעות) מזון, אשר לאורך זמן עלולה לשנת ולהשפיע על הרגלי השינה ולהופיל להפרעת שינה.
חולשת דם וחסר צ'י הטחול: הרגלי תזונה לא נכונים, מזון קר או מתוק מידי עלולים לפגוע בטחול ומפריעים לו בתהליך ייצור תמציות תקינות של צ'י ודם. הדבר בהדרגה מוביל למציבי חוסר בצ'י והדם וכך פוגע בנפש השוכנת בדם הלב. *חולשת דם הלב יכולה להתרחש גם בצורה אקוטית, כמו דימום שלאחר לידה או הריון ולידה קשים. דפוס זה נפוץ בנשים החוזרות לעבודה מוקדם מידי לאחר לידה, ללא מילוי המצברים של הצ'י והדם. דפוס זה נפוץ גם בנשים המניקות לאורך זמן בעודן מוציאות אנרגיה רבה בעבודה או בטיפול ילדים נוספים.
אבחנה מבדלת
המטפל ברפואה סינית יערוך למטופל\ת תשאול מקיף (על פי הרפואה הסינית) על מנת להגדיר בבהירות מהי התלונה העיקרית והאם האינסומניה קשורה או נובעת ממקור שונה או שהיא הבעיה בפני עצמה.
לאחר מכן יבדיל בין שתי קטגוריות עיקריות של הפרעות בנפש Shen :
- דפוסי החסר : בעיקרם קשורים להעדר עיגון ואכסון נאות של ה Shen, על ידי דם, יין הלב, כך שהיא פשוט אינה מעוגנת לדם ונוטה להיות נסערת \ חסרת שקט ורועשת. דפוסים אלו, לרב מתבטאים באינסומניה, שינה רדופת חלומות, חרדה, פלפיטציות, פוביות ודיסאוריאנטציה.
- דפוסי העודף: בעיקרם קשורים עם ליחה וחום. החום יכול להשפיע ישירות על הלב (כגון אש בלב) או יכול להתבטא בצורה יותר סיסטמית (כגון חום ברמת הדם). בכל מקרה, הנפש תהיה מופרעת מאוד על ידי נוכחות החום והדבר יגרום לאי שקט, עצבנות, הזיות.
חלומות ברפואה הסינית
חלימה מוגברת, היא מצב המוביל לשינה חסרת מנוחה או סיוטי לילה ולעייפות בבוקר המחרת. חלימה אשר איננה גורמת לשינה חסרת מנוחה, או אינה מוגדרת כ "סיוט" על ידי החולם נחשבת לחלימה תקינה.
להלן רשימה של חלומות וכיצד המטפל ברפואה סינית מקשר בין החלום לאבחנת האיברים:
- אש- עודף יאנג
- נתינה של דברים- מצבי עודף
- קבלה של דברים- מצבי חסר
- בכי- עודף בריאות
- כעס- עודף בכבד
- צחוק- לב בעודף
- הרים אש ועשן- חולשת לב
- שכיבה ללא יכולת לקום- חולשת כבד
- דאגה, פחד, תעופה, בכי- עודף בריאות
- רעב- חולשת טחול
- בניית בית – חולשת טחול
- שירה ותחושת כבדות- עודף טחול
- שחייה לאחר הרס ספינה- חולשת כליות
- קפיצה לתוך מים ופחד – חולשת כליות
- צלילה למים- חולשת כליות
- ארוחה גדולה- חולשת קיבה
סיכום
העדר שעות שינה פוגעות ביכולת הריכוז והתפקוד היומיומית של האדםוגם מהווה פרצה להתפתחות מחלות אחרות או החמרתן של מחלות קיימות.חשיבות השינה לגוף היא קריטית ומהווה זמן בו לגוף יש יכולת לאזן את עצמו ולאגור כוחות לקראת יום המחר.
לרפואה הסינית פתרונות מגוונים כמו דיקור סיני לבעיות שינה , צמחי מרפא ופורמולות שמרגיעות ומובילות למצב בו השינה ארוכה ועמוקה יותר. כמו גם היכולת לשבור את מעגל הלחץ הקשור לחוסר שינה או שהיה זה שגרם לחוסר השינה.
מוזמנים לפנות אלי בכל שאלה או לקביעת טיפול לפתירת נדודי השינה, המרפאה בקרית מוצקין וזכרון יעקב
בברכה – חיים חן 0503445305
מקורות מידע:
- W.Maclean, J.Lyttleton. Clinical handbook of internal medicine. Volume 1. University of western Sydney 1998.
- G. Macioca. The practice of Chinese medicine. Churchill Livingstone 1994.
- Google books-
- Charles M. Morin,Colin A. Espie. Insomnia: A clinical guide to assessment and treatment. Page 1-11.
- Michael L. Perlis, Carla J. Cognitive behavioral treatment of insimnia. The world health organization.
- http://www.insomnia.org.il/pages/E0F8EBE9E5EF-EEE0EEF8E9ED.php
- Sleeping pills, Insomnia, And medical practice: report of a study. The institute of medicine (U.S). Division of Mental Health and Behavioral Medicine, National Academy of Sciences (U.S)
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
- http://www.insomnia.org.il/pages/E0FAF8E9ED-EEE5EEECF6E9ED.php