טיפים לשמירה על מערכת העיכול – מה עושים אחרי ארוחות גדולות ? !
תקופות החגים, מביאות שמחה וחגיגה. זוהי הזדמנות לאיחוד כוחות, מפגשים משפחתיים וחברתיים והמון אוכל טוב.
עד כאן, הכול נשמע באמת טוב, יפה וטעים. אבל מה עושים אם אחרי הארוחה יש כל מיני תופעות לוואי לא נעימות . . .החל מנפיחות בטן, עייפות וכבדות לאחר האוכל, טעם לוואי בפה, גזים, אי נוחות וכאבי בטן, עצירות, שלשול ועוד.
מדוע כל זה עלול לקרות ?
הרפואה הסינית רואה את מערכת העיכול ואיבריה (טחול, קיבה ומעיים) כמערך בלתי נפרד מרשת העבודה והתחזוקה היומיומית של הגוף.
כלומר, לאיברים אילו חשיבות רבה בכל הקשור לתפקוד היומיומי של הגוף. הם האחראים לקבלת המזון, הכנתו לעיכול, התמרתו לכדי תמציות חיוניות והזנת כל הגוף.
אולם, למערכת איברים זו דינאמיקה עדינה הדורשת תשומת לב ואכפתיות. זאת מפני שישנם סוגי מזונות, צירופי מזון ואורחות חיים מסוימים היוצרים עומס, חולשה ועלולים לתקוע אותה.
לא פעם אנו נתקלים בתופעה מוכרת, שלאחר ארוחת יום שישי \ שבת גדושה במיני מזונות ושתייה, ישנה עצירות, נפיחות בטן, גזים אי נוחות ועוד.
אלו בדיוק אותם מצבים, המעידים כי מערכת העיכול שוקעת תחת עול המזון, ולא מצליחה לעשות את עבודת העיכול כראוי. כאשר אנו מעמיסים ארוחות כבדות על הקיבה, בשילוב צירופי מזון לא נכונים ומרווחי ארוחות קצרים מידי, אנו תוקעים אותה מפעילות חלקה ותקינה.
אותו הדבר עלול להתרחש בכל ארוחה מסיבית וכבדה (כמו בחגים). למעשה אנחנו פשוט יוצרים פקק תנועה בקיבה. פקק זה גורם להאטת תנועת העיכול (המטבוליזם – חילוף החומרים), עיכול גרוע, יצירת חומרי פסולת ואגירתם בגוף (שומן).
ולכן, כדי להימנע מתופעות לוואי אלו, וכמו כן משקף עודף, עלינו לשמור עליה. זאת ניתן לעשות על ידי שינוי הרגלים ושימור תפקודיה של מערכת העיכול.
אז מה עושים ומה מומלץ, כדי להימנע או לפחות להפחית את התופעות ?
עקרונות בסיסים לשמירה על מערכת העיכול
להתחיל עם לעיסה טובה ואיטית של המזון – העיכול מתחיל באנזימי העיכול שברוק, והלעיסה שוברת את מבנה המזון ועוזרת לעיכולו ולספיגתו.
אם אפשר להפריד מזון משתייה – שותים כחצי שעה לפני האוכל, או שעה לאחר הארוחה.
פירות = ארוחה בפני עצמה. זאת מפני שהפרי מתעכל מהר מאוד ולכן כשאוכלים פרי לאחר הארוחה הוא עלול לתסוס בקיבה וליצור תופעות לא נעימות – גזים, נפיחות בטן ועוד. ואם בכל זאת – עדיף בצורת לפתן ביתי (מתכון בהמשך).
מומלץ להפריד חלבונים מפחמימות = בשר עם ירקות ולא עם אורז \ תפ"א וכו'.. אם קשה להפריד לגמרי אז לפחות לא להפריז.
טיפים תזונתיים להקלה על העיכול
בישול המזון – הסינים לא מחבבים מזונות קרים ונאים.. הם מעדיפים לבשל, להקפיץ או לאדות את המזון.
ואם מבשלים אז מומלץ לבשל עם הבאים : ירק השומר, סלרי, זרעי שומר, זרעי קימל, שמיר, מעט הל, פלפל לבן, ציפורן, אגוז מוסקט, רוזמרין, עלי דפנה, פטרוזיליה ונבטי אלפלפא.
חליטות – ישנן מיני חליטות שונות וארומאטיות העוזרות למערכת העיכול, לעשות עבודתה : תה שומר, קמומיל, זרעי קימל, שמיר, נענע, הל, מרווה, מנטה, לואיזה, לימונית, תה סיני ירוק ושיבה, תה מקליפות מנדרינה מיובשת.
לתינוקות: זרעי קימל, שומר, שמיר, קמומיל.
במצבים חמורים בהם הנפיחות נמשכת גם ליום המחרת– שתיית מים חמים עם מעט לימון סחוט וחצי כפית חומץ תפוחים.
מזון מומלץ בכללי – שיפון (לחם, קמח ודגן), אמרנט, שעועית אזוקי, סלרי, חסה, חזרת, צנונית, צנון, בצל ירוק, נבטים, לפת, קולורבי.
חומץ משזיף אומובושי – שזיף יפני, המושרה בחביות מי מלח ל- 3 שנים. מגיע בצורת שזיף וחומץ. משמש לסתירת חומציות, הנוצרת מארוחה בשרית כבדה. השימוש – אכילת השזיף עם הארוחה.. אך הצורה הנפוצה יותר היא תיבול הסלט עם כפית או שתיים מן החומץ. כמו כן ניתן לחלוט את השזיף ולשתות בתום הארוחה.
ענפי במבוק צעירים – הסינים אוהבים לשלב בתזונה מפני שהם מסדירים פעילות במערכת העיכול. מומלץ לשלבם בכל סוגי הבישול.
2 חלופות נהדרות להמתקה שמקלה על מערכת העיכול: למיני מאפה, בישולים וחליטות.
לתת אורז – למערכת עיכול חלשה, עצירות מחולשת מעיים, גזים, נפיחות ומלאות, עייפות לאחר האוכל. לתת – זה המצב בו משתמשים בדגן, רגע לפני שהופך מזרע לנבט. משמע- הוא נמצא במצב של אנרגיה פוטנציאלית גבוהה וזמינה לשימוש. מבחינת הטעם – הטעם המתוק מתהווה בגרעין כמאגר לכוח הגדילה. לכן כאשר אנו לוקחים אתה גרעין וממצים אותו ללתת האורז, אנו מנצלים את אותה אנרגיה פוטנציאלית גבוהה.
סירופ מייפל טהור – לעצירות , מערכת עיכול חלשה, כפית פעם או פעמיים ביום. כמובן שמדובר בסירופ מייפל טהור ואורגני!
ולסיום – מתכון ללפתן :
חומרים : פרי העונה, לפי טעם וכמות רצויים, חתוכים לרבעים ונקי מגרעינים.
תבלון : מקל קינמון \ וניל.
להמתקה : לתת אורז \ מייפל \ דבש. על קילו פרי, 1 כף שטוחה (יש לטעום בכדי לראות האם מספיק מתוק )
בישול : להוסיף מים, עד שמכסים את שלל הפירות. להביא לרתיחה. ולבשל על אש קטנה עד שמתרכך.
הגשה : להגיש קר \ בטמפרטורת החדר. ניתן להגיש בתוספת עלי נענע כקישוט.