ברפואה הסינית יש חשיבות רבה למערכת העיכול שכן היא הבסיס ליצירת האנרגיה העיקרית אותה אנו צורכים בצורה יומיומית. ברפואה הסינית מערכת העיכול מכילה את הטחול והלבלב ואת הקיבה – ביחד הם נחשבים ל "מחמם האמצעי" – הם המרכז והציר להבאת הגוף לכלל הרמוניה מחדש ובאחריותם להפיק תמציות של הזנה ולחלוח לכל הגוף..
במאמר זה ניתן המלצות בסיסיות לתזונה על מנת לאפשר למערכת העיכול להפיק את האנרגיה המירבית מהתזונה אותה אנו אוכלים, ואנריה זו בסופו של דבר אמור להזין ולהעשיר את הדם.
בסינדרום "חוסר דם" הסינים זיהו אוסף של סימפטומים הקשורים לעושרו ואיכותו של הדם (להזכירם איכות הדם נובעת ממערכת העיכול).
סמפטומים נפוצים בחסר דם:
חיוורון, נטיה לסחרחורות, נימולים או הרדמויות לאורך הידיים והרגליים, קושי להירדם (בשונה מקושי להישאר ישן), בעיות ראיה כמו: טישטוש ראיה, נקודות שחורות שצפות מול העיניים. מחזור: מעט מאוד ימי דימום (1-2) או העדר ווסת בכלל. חולשה כללית נטיה ליובש: בעור, בציפורניים ועצירות ועוד..
על מנת לחזק את מערכת העיכול ולעזור לה להזין את הדם זאת אנו ממליצים לשמור על כללים בסיסיים אלו:
- שגרת אכילה מסודרת, הכוללת 5 ארוחות : הקפדה על כלל זה מונעת דילוג על ארוחות, כך שאין נפילת סוכר דרמטית והגוף לא נכנס למצוקה. כך הארוחה הבאה שנאכל – לא תהיה גדולה בכמותה כפיצוי על מה שהוחסר.
- ארוחת בוקר (הארוחה החשובה – על פי הרפואה הסינית אלו שעות שיא בפעילותה של הקיבה)
- ארוחת ביניים
- ארוחת צהריים (רצוי להפריד חלבון מפחמימה)
- ארוחת ביניים
- ארוחת ערב ( מומלץ לא יותר מאוחר מ19:00, אולם אורח החיים המערבי לא תמיד מאפשר זאת, ולכן אני ממליצה עד 20:30-21:00)
- פרי ושתייה כחצי שעה לפני האוכל או כשעה לאחר האוכל.
- להימנע מארוחות לילה – הן פוגעותמאוד במערכת העיכול שאמורה לנקות מצברים בלילה.
- כאשר אוכלים חשוב להתרכז באוכל – לא לקרוא \ לא לראות טלוויזיה \ לא לאכול כאשר ממהרים \ בלחץ \בכעס. יש ללעוס היטב ולאט – העיכול מתחיל עוד באנזימים בפה.
- להימנע: משתייה ממותקת, מיצים סחוטים רבים, משקאות קלים, הרבה קפאין, מזון קר וקפוא, מזון תעשייתי, מוכן, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח, מונסודיום גלוטומט, חומצת לימון, מוצרי חלב פרה באופן מוגזם, המון סלטים והרבה מזון טרי ולא מבושל.
תפריט לדוגמא :
- ארוחת בוקר – עד שעתיים מהקימה.
אופציות לבחירה :
דייסת שיבולת שועל עם מולסה \ 5 צימוקים + 5 אגוזים.
שתי פרוסות לחם מלא \ קל עם טחינה ביתית +מעט צנובר, פטרוזיליה \ ממרח אבוקדו + ירק/
תפוח +5 שקדים וצימוקים.
- ארוחת ביניים – כשעה וחצי –שעתיים לאחר א. בוקר.
- סנדוויץ כמו לעיל אם לא נאכל בבוקר
- גרנולה + מעט חלב סויה\ אורז\שיבולת שועל\קינואה
- פרי טרי \ ירק טרי
- חופן אגוזים ו3 משמשים אורגניים
- ארוחת צהריים –
- חשוב לדאוג שבכל יום תהיה ארוחה מבושלת אחת לפחות ואת השילוב של דגן מלא וקטניה יחד. שילוב זה נקרא חלבון משלים, העונה על הצורך של הגוף לקבל את 24 חומצות האמינו בארוחה אחת, דבר המתרחש בעת אכילת בשר. שילוב זה קריטי בדיאטה טבעונית \ צמחונית.
- מרק שורשים + קטניות ודגנים כגון – שעועיות למיניהן, גריסי פנינה
- שניצל טופו + סלט + ירקות מאודים + טחינה ביתית כמו לעיל.
- תבשיל קטניות ודגנים = לדוגמא מג'דרה.
- ארוחת ביניים – זה הזמן למשהו מתוק…
- כריך עם ממרח טחינה \ שקדייה ולתת אורז \ מולסה
- דייסת שיבולת שועל
- עוגיות בריאות+ קפה
- חופן אגוזים אם לא נאכל עד כה + חופן צימוקים \ חמוציות או 3 משמשים \ תמרים.
- ארוחת ערב – יש משהו מנחם בארוחה חמה גם בערב במיוחד בפחמימה מורכבת…
- אורז מלא לסוגיו בבישול ארוך ואיטי עם ירקות מאודים…
- מרק ירקות \ מיסו \ עוף
- דייסת שיבולת שועל אם לא נאכלה קודם \ אן דייסת סולת מלא.
- ארוחת לילה – לא מומלצת, אולם אם עובדים משמרות או עדיין רעבים :
- מרק נוזלי
- רסק תפוחי עץ עם כפית שקדייה \ טחינה. ניתן להכין רסק לבד – לקחת כמה תפוחים לקלוף ולחתוך לרבעים. להניח בסיר עם כמה כפות מים ובשל עד שהתרכך. היתרון – חם וטוב לקיבה, ללא חומרים משמרים.
טיפים חשובים :
טבעונות וצמחונות, הינן דיאטות עתיקות יומין, כאשר עיקר הבעיה איתן, נובעת כאשר לא צורכים במידה מספקת חומרי מזון מתאימים לשמירה על הברזל וה -בי-12 מה שלמעשה מרכיב לנו את הדם.
מבחינה סינית– כדי לשמור על מערכת העיכול יש לדאוג שרב הארוחות יהיו מבושלות – בדגש על אורז וירקות.
לכן, ישנם מספר מזונות שחובה לכלול בתפריט :
ירקות – סלק, כל העלים הירוקים (לקט, פטרוזיליה, חסה, עירית, כוסברה – עם המון לימון עוזר לספיגה!), ירקות שורש – שורש פטרוזיליה, דלעת, בטטה, תפ"ח (ממעט), ארטישוק ירושלמי, דלורית, גזר, ירקות ממשפחת המצליבים – ברוקולי, קולורבי, כרוב, כרוב סיני וניצנים, שומר, כרובית, לפת, צנון וצנונית. כל שאר הירקות טובי גם כן , אלו החשובים ביותר.
פירות– כל פירות היער, תותים, פרי יבש אורגני כגון – צימוק, משמש, תמר, חמוציות, ליצ'י, דובדבן, אפרסק.
דגנים– קינואה וכמה שיותר – מכיל יותר כמות חלבון מכל דגן אחר ומאוד קל לעיכול!, אורז מלא על סוגיו בעיקר עגול, מתוק, אדום.
קטניות– עדשים והרבה, שעועית אדומה, שחורה, ירוקה.
חלבונים– טופו, טמפה, סייטן, מיסו, טחינה, אגוזים
שומנים– שמן זית, פשתן.
מתוקים– לתת אורז, מולסה, מייפל טהור, מעט סילאן, סירופ אגבה.
שתייה – לאורך כל היום לשלב מים, מים עם לימון, חליטות של – לואיזה, לימונית, גרניום, מליסה, זרעי שומר\אניס.
תבלינים– הל, אגוז מוסקט, קינמון, כמון, פלפל שחור, אניס, קימל.
זהו מאמר המציג תפריט תזונה בסיסי לחיזוק הדם מבחינה סינית, אתם מומלצים להעזר בו אך זכרו כי הדבר הטוב ביותר הוא להגיע לפגישה טיפולית ולאחריה ייבנה תפריט אישי ומותאם עבורכם.