במאמר זה אפרט על הנחיות תזונה בסיסיות, ברורות אך גמישות לשם שמירה על חוסן מערכת העיכול ודרכה על מניעת התפתחות מחלות בגוף ועל פי הרפואה הסינית גם בנפש.
זמני אכילה: מומלץ לאכול בשעות קבועות בוקר: 07-9 , צהריים: 13-15, ערב: 19-21. הארוחות
צריכות להיות מספקות אך אין להעמיס על מערכת העיכול. ארוחת הערב תהיה הארוחה
הצנועה ביום ואין לאכול לפני השינה. במצב של רעב בין הארוחות ניתן לאכול מנת פירות,
ירקות או זרעים שונים.
ארוחת הבוקר הינה חשובה במיוחד מאחר שהגוף נמצא במצב של צום לאחר הלילה וזקוק לאנרגיה לשם תפקוד תקין במהלך היום. לעומתה ארוחת הערב אמורה להיות קטנה יותר על מנת שלא להעמיס על מערכת העיכול אשר אמורה "להוריד פרופיל" בשעות הערב. כמו כן ככל שארוחת הערב תהיה גדולה יותר יצטברו אחוזי שומן גדולים יותר בדם.
איכות האכילה: חשוב לפנות זמן לארוחה. לאכול בנחת ופשוט ליהנות מהארוחה. יש ללעוס היטב את
האוכל שכן זה המקום היחידי בו האוכל מפורק פיזית לחתיכות דבר המקל משמעותית על
תהליך העיכול. כמו גם מופרשים אנזימי עיכול כבר בחלל הפה (החשוב בהם הוא העמילאז')
חשוב להימנע מאכילה מוגזמת.
אכילה תחת לחץ זמן, בעמידה או הליכה, בזמן קריאת עיתון או לצד כל פעילות אחרת פוגעת ומחלישה משמעותית את יכולת מערכת העיכול לעכל בצורה יעילה. לאורך זמן תוצרנה הפרעות הקשורות למערכת העיכול (נפיחויות, תחושת מלאות, גזים, שינויים ביציאות וכן הלאה). כמו כן חשוב שלא להגזים עם הכמות שכן גם אז תפגע מערכת העיכול והאוכל לא יעוכל בצורה מיטבית.
צורת הכנה: רצוי לאכול אוכל חם שחומם בתנור או בטוסטר אובן ( ולא במיקרוגל). במיוחד מומלץ
אוכל מאודה, מבושל (אך לא יתר על המידה) או מוקפץ קלות.
על פי הרפואה הסינית מערכת העיכול זקוקה לחם על מנת לתפקד ביעילות. אכילה של מאכלים קרים הישר מהמקרר או אוכל עם טמפרטורה קרה (מבחינה סינית) כדוגמת אבטיח, מלון מקשים על תהליך העיכול ולאורך זמן יחלישו את מערכת העיכול. מזון שעבר תהליך של חימום, אפילו קצר, מקל משמעותית על העיכול. כיום ידוע כי וויטמינים שונים נפגעים בחום ובבישול ארוך ולכן ניתן לחמם על ידי הקפצת המזון אשר הינו תהליך הכנה קצר שלא יגרום לאיבוד כל הוויטמינים וידאג שאת אילו שנשארו הגוף יספוג בצורה מיטבית.
חשוב לזכור כי גם אם התזונה תהיה עשירה בכל מה שצריך אך מערכת העיכול לא תקבל את התנאים הנאותים לעיכול תקין – לא רק שלא נזכה לנצל את המזון אלה לאורך זמן נחליש את מערכת העיכול.
מזונות שיש למעט בהם
אוכל משומר, תרכיזי מיץ-משקאות קלים, מזון ומשקה ישר מהמקרר, מזון נא או קפוא, מוצרי חלב פרה (ניתן לצרוך חלב עיזים או מוצרים חמוצים כיוגורט או לבנה במקום), סוכר, חומרים משמרים צבעי מאכל מלאכותיים, חומרי טעם וריח מלאכותיים, חומרים מייצבים, מונסודיום גלוטמאט, אלכוהול, קפאין, בוטנים. יש להימנע ממוצרים שומניים ומטוגנים- בכל מקרה יש לצמצם שימוש בשמן. פירות טרופים שעירים (מנגו, אנונה, אננס, אפרסק, קיווי). מוצרי קמח לבן (לחם, פסטו). ירקות ממשפחת הסולניים: חציל, במיה, פלפל ירוק, תפוח אדמה ועגבניות.
מזונות מומלצים
אוכל ביתי, מבושל וטרי. מומלץ לאכול אוכל "מלא", מוצרי חלב עיזים , להרבות בירקות ולגוון בצבעים שלהם (אך לא כסלט קר מהמקרר) וכן עלים ירוקים (רוקט, אורוגולה, עלי בייבי שונים, פטרוזיליה וכו..). לאכול פירות במתינות. להרבות בקטניות (חשוב להשרות אותן לפני הבישול, לבשל במים טריים ולשטוף לאחר ההתרככות ורק אז להעביר לכלי הבישול).
ירקות: יש להרבות ולגוון באכילת הירקות אך לא לאכול אותם קרים מהמקרר.
המומלצים הם: אפונה ירוקה, חציל, מלפפון, פטריות שמפיניון, קישוא, דלעת, שעועית ירוקה, בצל, סקוואש, גזר, בצל אפוי, נבטי סויה, כרישה, לפת, אספסת,כרוב.
פחמימות: מהווים את הבסיס לארוחה החמה.
המומלצים הם: אורז על כל סוגיו המלאים, אטריות אורז, קינואה, דוחן, דורה, שעורה, כוסמת, פולי סויה, שעועית, שיבולת שועל, תירס,סויה, שעועית ירוקה, שעועית אפויה, בטטה.
סוגי לחם: מומלץ לחם מקמח מלא או שיפון,עם מעט שמרים ככל הניתן. לחם מקמח תירס גם טוב וכן פריכיות אורז יכולות להוות פתרון.
פירות: אסור להגזים באכילת פירות בשל ריכוז הסוכר הגבוה בהם. במיוחד (אבטיח, מלון, ענבים) .
המומלצים הם: קרמבולה, לונגאן (תמצאו רק בחנויות מזון מהמזרח), ליצ´י (לא משימורים), פפאיה, תפוח עץ (במיוחד ירוק-גראנג סמיט), תאנים, משמש, תפוח עץ אפוי, אגס אפוי, אגס ביין.
מוצרי חלב, ביצים וסויה: חלב פרה על מוצריו השונים מקשה על מערכת העיכול מבחינה סינית ולכן לא מומלץ. . המומלצים הם: מוצרי חלב עיזים או מוצרי יוגורט. טופו, ביצים.
בשר ודגים: חשוב לצרוך כ 2-3 מנות בשר בשבוע אך לא להגזים עם הכמות בכל ארוחה.
המומלצים הם: הודו אדום, בקר, כבש, כליות כבש, עוף, דגי ים- טונה, סלמון, הליבוט, סול, בקלה, סרדינים ומקרל.
שומנים: אסור להרבות באוכל שומני מידי אך ניתן לצרוך שמן בצורה מתונה.
המומלצים הם: שמן סויה, חמאה, חמניות, ערמונים ושקדים.כמו כן אפשר לאכול אגוז קוקוס, חלב קוקוס, אבוקדו, הרבה טחינה משומשום מלא בלבד, ממרח שקדים וזרעי פשתן אותם יש לטחון מיד לפני האכילה (במטחנת קפה).
תבלינים: חשוב שהאוכל יהיה טעים אך לא להרבות במלח. מעט מהכל עדיף על הרבה מתבלין אחד.
המומלצים הם: כוסברה, צ´ילי, אגוז מוסקט, פולי יקינטון, ציפורן, שום, אניס, שומר, קינמון, הל, ג´ינג´ר טרי או מיובש, חוויאג´, עלה דפנה, עוזרד, זרעי שמיר, בזיליקום, אפשר אבקת מרק עוף אך ללא מונסודיום גלוטמאט.
המתקה: נושא רגיש ולכן בעיני מותר להמתיק אך חשובה הכמות. אסור להגזים.
המומלצים הם: דבש, סוכר חום – מעט, מולסה, לתת, שעורה.
שתייה: מים, תה סיני ירוק, תה יסמין, תה בבונג, תה עם מעט דבש וזנגביל (ג´ינג´ר), תה זרעי שומר, תה ליקוריץ (שוש קרח).
חשוב לי לציין שזו המלצה כללית ואין בה לפסול את כל המזונות אשר לא נמצאים ברשימה המומלצת וכמובן שגם אכילה של דברים המוגדרים כלא בריאים בעליל (עוגת שוקולד) מותרת במידה מועטה פה ושם ואין סיבה או צורך לכעוס או להתאכזב מעצמנו יתר על המידה.
הרפואה הסינית היא רפואה של איזונים וכך גם התזונה הסינית.