המאמר פורסם ה "וואלה בריאות"
אל לנו לחשוב שרק מתי מעט הם הסובלים מאימפוטנציה, כיוון שרק כ- 15% מהסובלים מבעיה זו פונים לקבלת טיפול. כל זאת כיוון שבחברה של היום, חברה המקדשת מיניות ואשר בה פגיעה בזקפה מתפרשת כפגיעה בגבריות.
אימפוטנציה או אין אונות הוא מצב בו לגבר אין את היכולת להגיע לזקפה מספקת או, לחילופין, לשמר אותה למשך המגע המיני. תהליך הזקפה הוא תהליך פיזיולוגי נורמאלי, בלתי נשלט, אשר בא כתגובה לגירויי מיני. נוסף על כך, ישנם מצבים בהם זקפה מתרחשת ללא גירויי כגון זקפת בוקר או זקפה במהלך מחזורי השינה. בדרך כלל, הירידה ביכולת להגיע לזקפה ולקיים יחסי מין היא תהליך הדרגתי ולרוב עובר זמן עד שהמטופל פונה לטיפול (לפעמים שנים) בשל הקושי הנפשי הכרוך בהכרה או בהצהרה בכך שישנה בעיה ובשל הקושי לבקש פתרון.
הגורמים לאימפוטנציה יכולים להיות אורגניים (גופניים) או פסיכולוגיים כאשר מחקרים עדכניים מראים שרק בכ- 20% מהסובלים מאימפוטנציה הבעיה היא פסיכולוגית. יש לציין שרוב הגברים סובלים מתקופות של אין אונות, פעם או יותר בחייהם, מה גם שרוב הגברים הסובלים מאימפוטנציה יכולים לפתור את בעייתם אך הקושי והבושה בפניה לטיפול מאריכים את משך קיומה של הבעיה.
הסיבות הנפוצות אשר עלולות לגרום לאימפוטנציה הן:
- הפרעה בכלי הדם – ורידים ועורקים הקשורים למילויי ולאכסון הדם באיבר המין
- הפרעה עצבית
- צריכה של סמים, אלכוהול ותרופות
- סיבה נפשית כגון לחץ, מתח או חרדה
על פי הרפואה הסינית, מצב של אימפוטנציה יכול לנבוע מפתולוגיות הקשורות לעודף או מפתולוגיות הקשורות לחוסר. מצבי העודף אשר מקושרים לאימפוטנציה הם תקיעות של צ'י (אנרגיה) ודם הכבד ולחות במחמם התחתון (אזור האגן ובטן תחתונה). במצב של תקיעות אנרגיית הכבד, האספקט הנפשי כגון לחץ, חרדה או מתח יהוו טריגר לאימפוטנציה. במצב של לחות במחמם התחתון, האדם יהיה בעל נטייה להשמנה (בעיקר בפלג גוף תחתון), יכול להיות מצב של גרד גניטאלי, פטריות או בעיות עור באזור המפשעה והאשכים, צריבה בשתן, תחושת כבדות ומלאות בפלג גוף תחתון ועוד. במצבי העודף, התחושה של העודף במחמם התחתון תתבטא בתחושת עומס אשר מוחמרת בלחץ או מגע.
מצבי החוסר אשר מקושרים לאימפוטנציה הם חוסר ביין וביאנג של הכליות וחוסר דם של הלב והטחול. בשני המצבים הללו, כיוון שהחוסר הוא השולט, גם הסימפטומים יהיו של חוסר לדוגמא, חוסר חשק מיני, חוסר בכוח לעשייה וכדומה. באשר לכליות, נפוץ יותר שבמצבים של אימפוטנציה נמצא חוסר דווקא ביאנג הכליות, זאת כיוון שהיאנג הוא האנרגיה ה"זכרית" והוא מסמל בין היתר חום, תנועתיות ותשוקה מינית. כשהיאנג חסר, המטופל יחווה תופעות שקשורות לקור (תחושת קור או רתיעה מקור), חוסר חשק מיני, עייפות, חולשה, תדירות גבוה של מתן שתן וחוסר יכולת להתאפק יותר מידי. בנוסף, ייתכנו כאבים בגב התחתון והרבה פעמים גם בעיות של חוסר פוריות כספירת זרע נמוכה או בעיות של תנועתיות בזרע. בפתולוגיה שבה הדם של הלב והטחול חלש/חסר, יכולים להופיע סימפטומים כגון חיוורון, חרדות, קושי להירדם וירידה בזיכרון, כל זאת מנוסף לעייפות פיזית ונפשית ולאימפוטנציה.
במצב בו האימפוטנציה נגרמת כתוצאה ממצב עודף, הטיפול יתמקד בהנעה ופיזור העודף עם התמקדות בגורם, לדוגמא, במצב של תקיעות בכבד הטיפול יתמקד במצב הנפשי של המטופל בנוסף להנעה של התקיעות של הצ'י ושל הדם. במצב עודף כתוצאה מלחות אשר תקועה במחמם התחתון, הטיפול העיקרי יהיה סילוק הלחות ו"פינויי" המחמם התחתון.
לעומתם, הטיפול במצבי החוסר מעט ארוך יותר כיוון שנדרש "מילויי" של החוסר הקיים. במצב של חוסר יאנג של הכליות, הטיפול יתמקד בחימום והזנה של יאנג של הכליות כמו גם במצב של חוסר דם בו הטיפול יתמקד בהזנת הדם וחיזוקו. הטיפול יעשה על ידי דיקור או על ידי פורמולות צמחים אשר יתנו מענה למצב ויטפלו בגורם לאימפוטנציה, אם בהנעה ובסילוק הלחות, אם בחיזוק היאנג או הדם ואם בהרגעת הלחץ ובהורדת המתחים.
לסיכום, ניתן להיעזר ברפואה הסינית לטיפול באימפוטנציה ולצפות לתוצאות טובות, אך במקביל חשוב לברר היטב אצל רופא "מערבי" מהו הגורם לאימפוטנציה, שכן כיום ידוע כי יתר לחץ דם, סוכרת, כולסטרול גבוה ותרופות שונות, כל אלו הם גורמים העלולים לגרום לאימפוטנציה. אבחנה מערבית תמקד גם את הטיפול הסיני.
* חיים חן הא מטפל ומרצה לרפואה סינית, דיקור צמחי מרפא וזן-שיאצו.
* עומר זיו הוא מטפל ברפואה סינית, דיקור, טווינה, צמחי מרפא ותזונה סינית.
האתר של עומר | » |